Enslingen på Fjuk

För Motalabor var enslingen på Fjuk en person de flesta kände till. Han blev närmast ett begrepp under sin tid som ensamboende på en av Vätterns fyröar. I drygt femtio år bodde han i en enkel bostad som han byggde själv. 1966 hittades han död i sin bostad.

Fjuk består egentligen av tre öar, Jällen, Mellön och Skallen, belägna i Vättern drygt en mil från Motala. De ligger längs en ca 600 meter lång linje och de två bredaste är ca 100 meter tvärsöver. Från 1850-talet bodde en fyrvaktarfamilj på Skallen. 1910 stod en automatisk fyr klar, ön övergavs, fyrvaktarbostaden revs och återuppfördes på  Sjögatan i  Vadstena.

År 1914 fick ön en ny invånare. Det var den så omtalade "Enslingen på Fjuk", Erik Zetterblad.  Han var född den 9 oktober 1884 i Gingri i Västergötland, men kom som 11-åring  till Motala, där hans far, Fredrik Zetterblad  var delägare i en  affär, "Trepojkaboa" kallad.

Zetterblad gick som ung en teknisk skola i Norrköping och utbildade sig till ingenjör. Han arbetade sedan en tid som sådan på Motala verkstad och därefter några år på Vulkan i Norrköping. Emellertid gjorde ett hjärtfel och "reumatisk huvudvärk" att hans hälsa inte var den bästa. Av en läkare fick han rådet att hellre söka sig ett arbete utomhus. Under några år var han sedan lantarbetare i Skåne och hamnarbetare i Göteborg. När han så småningom återkom till Motala fick släkten dra försorg om honom. 

Hans bror, Olof, som med tiden blev grosshandlare i Motala hade kommit över en Vätternsnipa, denna fick Erik överta, och med den började han fiska i Vättern. Han plockade nötter och medicinalväxter på Sandby udde. Växterna sålde han vidare till apoteken. Under sina färder på Vättern började han ibland övernatta på Fjuk. Där stod ett gammalt skjul kvar sedan fyrmästarens tid. Här fanns också en naturlig hamn. Från år 1914 kom han helt att bosätta sig här ute. Han hade dock en bostad i Motala där han de första åren ibland bodde under den värsta vintern. Han köpte en utrangerad karamellkiosk i Motala, vilken blev hans bostad, grävde källare och grund och byggde ihop kiosken med skjulet. Vedbod, förråd och  dass bestod av några gamla uppsågade Vätternsnipor som ställts på kant.

Han bodde enkelt men inte i någon misär, köpte en båt med utombordsmotor och livnärde sig på fiske. Fisken såldes bland annat i Vadstena. Han hade potatisland och levde i övrigt mycket på konserver och torrskaffning som kunde lagras länge. Under en tid på 1920-talet hade han sällskap av en kamrat som hjälpte till med fisket. Det var en gammal sjöman som hette Mauritz Maijer. Åren 1917-1954 bodde två andra fiskare, bröderna Wilhelmsson, ofta i en stuga på öarna. En liten inkomst fick han för att han skötte om fyrbyggnaden, med att bland annat putsa fönstren.

Vid ett par tillfällen var Zetterblad med och räddade besättningarna till fartyg som förliste i Vättern. Det var bland annat då fartyget Kung Ring gick på grund vid Erkerna, 1918.

"Jag trivs här", ska han ha sagt om någon frågade hur han stod ut med ensamheten. Han kunde vara tvär och avog gentemot främmande och nyfikna, han ville helst vara ifred, men mot dem han kände och hade förtroende för var han ingen folkskygg eremit utan uppfattades som en vänlig och hjälpsam person med en viss torr humor. Han var också en stor djurvän och djuren blev hans naturliga sällskap. Han beskrivs som bildad, allmänintresserad och hade ett mycket vårdat språk.

Under de sista åren bodde han helt ensam på Fjuk. Inga försök att få honom att flytta i land hade någon framgång och när han dog hade han inte varit i Motala på tre år. Angående flytt till Motala sa han att "Då dör jag direkt". Vänner hjälpe honom med proviant och var det kris kunde militären i Karlsborg hjälpa till.

I slutet av november 1966 hittade ett par fritidsfiskare honom liggande död i sin stuga. Han fick hämtas med en båt från torpedverkstaden i Motala. Då hade han bott på Fjuk i 52 år. Den lilla kioskstugan revs 1978.

Freddie Hallberg, Östergötlands länsmuseum,  juni 2006

 

Källor: Jörälv, Lennart Sällsamheter kring Vättern. (Stockholm, 1986). Engberg, Magnus  Visiter vid Vättern. (Stockholm, 1995). Motalabygd 1979: årsskrift för Motala Musei- och hembygdsförening. Samuelsson, Sven A. Porträtt i poppelstad: Motalahistorier om kända profiler. (Motala, 1979). Tidningsartikel Motala Tidning 1992-06-19 

Länk: Filmklipp från 1960-talet ur filmen "Bland original och originaliteter i Östergötland"

Ljudfil: * Lyssna på texten om Erik Zetterblad

 

Källa Kulturarv Östergötland

12 May 2014