Ernst Rolf

  
  • 20 januari 1891 föddes – Ernst Rolf, svensk revyartist (död 1932)

Barndom

Ernst Ragnar Johansson föddes i Falun. Fadern varskräddare och familjen bodde på en liten gård i Elsborg, nära Falu koppargruva. Rolf var ett musikaliskt barn och uppträdde ofta på IOGT tillsammans med sin äldre bror Birger, som spelade piano.

Hösten 1906 började han arbeta på postorderfirman Åhlén & Holm i Insjön. Han blev här bekant med tryckeriföreståndaren Ragnar Åkerblom, som skrev lokalrevyer och uppträdde som bondkomiker. Ragnar Johansson och Ragnar Åkerblom blev senare partner i artistduon Hammarlund & Schröder.

Karriär

Redan året därpå, 1907, slutade han på Åhlén & Holm, bytte namn till Ernst Rolf och började turnera som skådespelare och vissångare. Ernst Rolf hade en förmåga att hitta melodier som fastnade i folks sinnen. Många av våra vanligaste allsånger kommer just från Ernst Rolf-revyerna. Hit kan räknas Ju mer vi är tillsammans … och Jag är ute när gumman min är inne.

Bland dem som författat texter åt Ernst Rolf finns pseudonymerna Herr Dardanell, Berco, Nils-Georg,Gösta Stevens och Dix Dennie.[1] Rolf skivdebuterade den 12 oktober 1910 med tre titlar på bolagetGramophone, som var en föregångare till His Master's Voice. Han blev en av sin tids mest produktiva grammofonartister. Enligt en 1991 utgiven diskografi gjorde han sammanlagt 851 skivinspelningar. Under senare delen av sin karriär var han uteslutande knuten till det stora bolaget Odeon.

1 januari 1924 hade revyn Lyckolandet premiär på Oscarsteatern. Den innebar för Sverige, enligt NE, en helt ny teaterform där kabaré blandades med amerikansk show.[2]

Utöver sina revyer medverkade Rolf i ett fåtal filmer, däribland en filmatisering av det populära lustspelet Styrman Karlssons flammor (1925). Hans skådespelartalang var dock begränsad, och filmen gav honom inte möjlighet att använda den förmåga till direktkontakt med publiken som var en av hans stora sceniska talanger. Rolf var också affärsman och drev eget musikförlag samt två egna kortlivade skivbolag: Rolf Winner Succès (1918–20) och Rolf Succés (1919–20).

 

http://se.ask.com/wiki/Ernst_Rolf?qsrc=3044&lang=sv

 

20 Jan 2015