Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet i Jukkasjärvi
-
Ishotellet i Jukkasjärvi är känt för att vara världens största hotell av is och snö. Hotellet, som spänner över cirka 5 500 m2, är byggt av snö och is från Torne älv. Varje svit är unik och hotellets arkitektur ändras varje år, eftersom det byggs om från grunden varje år.
-
Företaget Icehotel AB grundades 1990 av Yngve Bergkvist. År 1989 besökte japanska iskonstnärer Jukkasjärvi och skapade en utställning av iskonst. Inspirerade av de japanska konst...närererna som skulpterade i is bjöd man 1990 in konstnären Jannot Derid att hålla vernissage i en specialkonstruerad igloo som byggts upp mitt på Torne älv.
-
En natt fanns det inga rum tillgängliga i Jukkasjärvi, så några av besökarna bad om tillstånd att övernatta i utställningshallen. De sov i sovsäckar på utbredda renskinn - de första gästerna på "hotellet".
-
Varje vår, i mars, skördas is från Torne älv och lagras i en närliggande produktionshall med plats för över 10 000 ton is och 30 000 ton snö. Isen används för att bygga en stark struktur för byggnaden och cirka 1 000 ton används vid konstruktion av hotellet. Snön sprutas med snökanoner över stora metallformar och får sedan frysa.
-
Efter ett par dagar, när snön och isen är frusen och hårt packad, dras formarna bort och kvar står en labyrint av fristående korridorer. Väggar byggs in i korridorerna, som skiljer rummen och sviterna från varandra. Isblocken, som skördades i mars, transporteras nu in i hotellet där konstnärer från hela världen börjar att skapa konst och design av isen.
-
För att kunna skapa hotellet och kvalitetssäkra byggnationen utförs bygget i fem steg. Då en sektion av hotellet är klart öppnas det för besökare och övernattande gäster medan de andra sektionerna fortfarande är under uppbyggnad. Den första sektionen står klar första helgen i december och varje vecka därefter öppnas en ny sektion, fram till dess att hela hotellet är färdigställt i januari. Då hotellet är färdigt finns en bar, kyrka, och rum och sviter för över 100 gäster.
-
Ps. Jukkasjärvi (finska och meänkieli: Jukkasjärvi, nordsamiska: Čohkkiras) är ett sel i Torne älv och en på dess norra strand liggande större by med samma namn. Byn ligger drygt 17 kilometer öster om Kiruna i Kiruna kommun. Platsen omnämns första gången 1554, då birkarlen och lappfogden Olof Henriksson (Kaisa) i Niemis innehade fiskerätten där.

Källa Wikipedia

26 mar 2014