SLÄKTFORSKNING – Så börjar du

Släktforskningstips


SLÄKTFORSKNING – Så börjar du

Ett namn, ett datum och en plats
För att komma in i kyrkoböckerna och börja den spännande resan till sina förfäders tider så måste man ha en ingångspunkt. Det kan t.ex. vara din morfar, farmor eller någon annan släkting som är född innan sekretessgränsen (född för mer än 70 år sedan).

  1. Ett namn. Vad hette personen som du letar efter?
  2. Ett datum. När föddes personen?
  3. En plats. I vilken församling föddes personen?

Om du förbereder dig väl och letar reda på dessa startuppgifter är det mycket lättare att gå vidare och börja din släktjakt. Självklart går det att hitta även om man inte känner till uppgifterna, men det kan vara lite trögt i starten.

Oftast börjar din forskning i födelse- och dopboken
När man har hittat de tre uppgifterna man behöver för att komma in i kyrkoböckerna – namn, födelsedatum och födelseförsamling – är det dags att öppna den första kyrkoboken inne i ArkivDigital online, den som kallas födelsebok. I födelseboken noterade prästen alla barn som föddes i församlingen. De noterades i kronologisk ordning, år för år. Notera dock att kronologin inte alltid är felfri. Ett barn kan ibland vara infört flera månader för sent (fött i april men infört bland juli månads barn). Om man inte hittar det barn som söks på rätt datum, ska man därför alltid leta igenom åtminstone hela året.

I födelsenotisen står, förutom barnets uppgifter, bland annat föräldrarnas namn och var de bodde i församlingen. Ofta finns en sidhänvisning till det som kallas husförhörslängd eller församlingsbok. Där hittar man föräldrarnas födelsedata, eventuella syskon och andra som bott på samma ställe. Andra viktiga källmaterial är bland annat flyttlängder, lysnings- och vigselböcker, död- och begravningsböcker och bouppteckningar.

Mer information om praktisk släktforskning finns i ArkivDigitals material Introduktion till släktforskning, klicka här för att läsa det. Se även våra instruktionsfilmer längre ner på denna sida, samt i denna länk.

Födelsebok och husförhörslängd
Vi visar hur du hittar uppgifter i en födelsebok och sedan går vidare till mer uppgifter om familjen i husförhörslängden.

Bouppteckning
I en bouppteckning kan du hitta mycket spännande som bekräftar ett släktskap och se vad den avlidne lämnar efter sig. Du kan utifrån detta bilda dig en uppfattning om hur familjen hade det.

Släktnamnsregister
Om du har din släkt i Landsarkivet i Göteborgs område, så finns det register på släktnamn från äldsta tid till 1800. Du kan få tips och spår efter okända släktingar eller enklare hitta uppgifter om dina egna släktingar.

Instruktionsfilmer:
För enkel vägledning om användande av ArkivDigital online titta på fler av våra instruktionsfilmer.

 

Från Arkiv digitals hemsida

3 Oct 2014